Категории
Стил на живот

Моите трикове за оптимизиране на времето

Съвети за по-организирано ежедневие

Здравейте! Реших да ви споделя какво ми помага да бъда по-организирана напоследък. Имам огромното желание да се справям с всички задълженията и все пак да ми остава време и за това, което обичам. Прибягвам до трикове, защото, принавам си, не съм най-организираният човек на света. Но напоследък започнах да полагам целенасочени усилия в тази посока, които вече дават резултат.

1. Първият трик, който ми помага, е досадната работа да се свърши веднага, ако изисква по-малко от 5 минути. Ако отнема повече време, виж точка 3. Няколко чинии в мивката, пране за прибиране – по-добре сега, отколкото после. Защото когато се натрупат, не само създават безпорядък, но подсъзнателно фактът, че има недовършена работа, тежи и затормозява.

2. Да прекратя дейности, които ме натоварват. Преди често публикувах постове в социалните мрежи, придружени от аранжирана снимка на кафе и цветя и тн. Все още обожавам такива снимки. Но когато реша да снимам кафето си, не само рискувам да го разлеят 4 немирни ръчички, но има вероятност, докато наглася всичко и направя желания кадър, двете госпожици да са сътворили голяма беля, някоя да е паднала и да плаче или да се карат за играчка. Затова си дадох сметка, че в момента това не е за мен – напълно в разрез с препоръките как да си популярен блогър, но пък в хармония с моята нагласа и моето ежедневие. (снимката по-долу е изключение, защото е направена в неделя 😉

3. Забелазах по кое време на денонощието съм най-продуктивна. Определено не съм нощна птица и не мога да уча, пиша изобщо да творя до късно през нощта. Предпочитам да свърша задачите, изискващи креативност (като този пост например) или концентрация през светлата част на деня. Привечер – преди и след вечеря върша повечето домакинска работа, а след като децата заспят разпускам като чета книги или статии, разглеждам профилите на любимите си блогъри и снимки в Pinterest, от които черпя вдъхновение. Това е моето време за релакс и презареждане, както и времето, в което да обърна внимание на любимия човек.

4. Не мога да работя вечер, но пък тогава често ми хрумват креативни идеи и е много важно да ги запиша. Използвам приложението Evernote за мобилен телефон – налично е както за Android, така и за iOS.  Повече за него, както и още куп интересни статии може да прочетете в блога SIMpatichno.com.

5. Гледам или по-точно слушам видеа на влогъри, докато готвя, чистя или разтребвам.

6. Техниката „Pomodoro“, за която научих от блога Inspired by Nelie – едно приятно местенце, което си заслужава да посетите. Според техниката трябва да настроите таймер за 25 минути, да изключите всякакви разсейващи дейсноти и за това време на свършите предварително запланувана задача (например да изчистите банята, да прозвъните клиентите или да отговорите на имейлите). След това имате 5 минути  почивка, за да разпуснете с музика, социални медии или както намерите за добре преди да се заловите за друга задача следващите 25 минути. Когато направите серия от 4х25, имате право на 15 минути почивка. Тази практика е страхотна, защото ни дава чувството, че сме ползотворни и продуктивни. Благодарение на нея можем постепенно да отметнем голям обем работа, разделяйки я на задачи, всяка от които изисква по 25 минути концентрация и усилия. Така след всяка свършена задача имаме нещо налице, а това носи радост и мотивира. Повече може да прочетете тук.

7. Всички ние имаме различно усещане за време и това е доказано. Знам, че когато кажа 10 минути, аз искрено и от сърце вярвам, че ще се вместя в тях, но опитът показва, че всъщност ми трябват 20. Ако знам, че трябва да изляза в 3, обикновено излизам в 3:10, затова предварително си поставям за цел да съм готова в 2:50. Трябва да работя още в тази посока, но има надежда.

8. И накрая – от скоро ползвам планер под формата на красив тефтер с разграфени страници за всеки ден от седмицата. Попълвам го сутрин, докато пия кафето си, и това ми доставя голямо удоволствие, наред с чувството, че нищо не ми се изплъзва и всички задачи са пред мен черно на бяло. Ако сутрин попълвам задачите, то вечер правя кратко обобщение на деня от емоционална гледка точка – т. е с какво искам да запомня този ден. Така планерът не само ми помага да съм по-органзирана, но се превръща и в своеобразен дневник, който след време ще мога да разгърна и да се върна към изминалите дни с усмивка. Повече за планера може да научите тук.

IMG_3036

А какви са вашите трикове за оптимизиране на времето? Ще се радвам да споделите в коментар тук или на страницата на блога във фейсбук – Peony Passion Blog!

Накрая ще ви пожелая винаги да намирате време за себе си и за любимите си хора!

(Планерът е закупен лично от мен, т. е не е предоставен за тест. Препоръчвам ви го, защото ми допадна. )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s