Категории
Стил на живот

Минимализъм и как го прилагам в ежедневието си

По-малко предмети вкъщи = по-малко стрес

Здравейте! В първите дни на януари, когато е време за равносметки и нови планове, ще ви разкажа кое промени моя лайфстайл през изминалата година и защо ще взема това нещо с мен и през 2018-та. То е нагласа, философия, начин на мислене и модел, по който хората подреждат вещите и живота си. Нарича се минимализъм.

Един от принципите му е освобождаване от всички стари, неизползвани и ненужни предмети и дрехи, които не ни носят радост, но заемат жизненото ни пространство и ни задушават. Не мога да повярвам колко добре се чувствам всеки път, когато периодично разчиствам и се освобождавам от всичко описано по-горе. Започвам да дишам по-леко, ставам по-спокойна, по-креативна и щастлива. По темата има много информация в мрежата, има блогове, приложения и книги, които ще ви помогнат, ако решите да приложите тази идея и в своя живот. Ето и една доста изчерпателна статия по темата – тук.

Може би най-популярната книга в тази сфера е „Магията на подреждането“ на Мари Кондо. Според авторката трябва да започнем със сортиране на всички предмети в няколко категории – дрехи, книги, хартии, разни и вещи със сантиментална стойност. След това да решим кои искаме да задържим, защото ни носят радост, а от всичко останало трябва да се отървем, като го подарим, продадем, дарим, рециклираме или изхвърлим.

Когато премахнем това, с което вече не сме в хармония, даваме знак към Вселената, че при нас се е освободило място за нови, красиви и вълнуващи неща, без значение дали това са дрехи, преживявания или хора. Аз правя това, когато усетя, че губя вътрешния си мир и усещане за хармония или когато се натрупат много неща, които ми пречат да виждам мислите си ясно. Безпорядъкът ми причинява безпокойство. За съжаление, не мога да подредя всичко веднъж завинаги, затова го правя периодично и понякога, за съжаление, не достатъчно често.

Следващата стъпка в минималистичния начин на живот за мен беше да осъзная дали наистина имам нужда от всичко, което купувам. Дали например не е по-добре да изразходвам всичките си налични лосиони за тяло, преди да посегна към най-новия, който се рекламира в момента? Наглед съвсем невинно изкушение – любим бранд, достъпна цена, препоръки от блогъри – защо да не си го купя?! Отговорът е лесен – защото имам още три, пълни до половината, които ще събират прах, докато не изтече срокът им на годност. Защото, ако щете вярвайте, наистина е приятно да не купуваш всичко, което на момента ти се прииска. Не само защото пестиш средства, а защото чувството да правиш осъзнат избор дава увереност и удовлетворение. И защото всяко излишно нещо – вещ или дейност – те кара да губиш фокус от важните неща и пречи да се съсредоточиш върху целите си.

Когато имаш по-малко неща, можеш да си позволиш да бъдат по-качествени и това не важи само за козметиката. Някои хора си купуват 10 чифта слънчеви очила, аз искам да имам не повече от два, но да бъдат  с високо качество и да си заслужава, че съм избрала точно тях. Разбира се, ако имаш непреодолима колекционерска страст към очилата, в това няма нищо лошо. Но ако ги купуваш само защото са намалени, има ли смисъл?

В съвременното забързано и напрегнато ежедневие да притежаваш по-малко на брой вещи означава да имаш по-добър поглед върху тях , да управляваш по-лесно пространството, което обитаваш, и да имаш повече време/средства за дейностите, които обичаш. Казано накратко, означава по-малко стрес. Колко хубаво!

Вдъхновена от тези идеи,  прочетох доста статии по темата и през 2017-та приех предизвикателстото „Капсулен гардероб“. Искам да ви разкажа за него в отделна статия. Хареса ми, видях кои от правилата му работят при мен и продължавам да ги прилагам, макар и не е в най-стриктния им вариант. Промени се отношението ми към пазаруването и към начина, по който избирам дрехите си. Много по-практична съм, което ми спестява време и нерви и ми дава усещането, че контролирам ситуацията. Това е страхотно, защото, грижейки се за две малки деца, определено нямам време да се чудя какво да облека. Същевременно не изневерявам на стила си, а стремя се да го надграждам и развивам спрямо начина ми на живот в момента, а не спрямо модните тенденции.

Още един осъзнат избор – да не притежаваш нещо тренди на всяка цена. Да гледаш на всяка дреха или аксесоар като бъдеща инвестиция, а не като моментно увлечение. Да носиш само тези дрехи, които ти носят радост, комфорт и самочувствие. А останалите, които вече 3-та година подминаваш, без да облечеш – да се освободиш от тях, като ги подариш на приятели, дариш, рециклираш  , занасяйки ги в който и да е магазин на HM, или дори като ги продадеш – изборът е твой.

Точно затова тази година подминах Черния петък и не си купих нищо, само защото е намалено. Реших да не се поддавам на всеобщата покупателна истерия. Ето на това му казвам да устоиш на изкушението!

Този пост беше доста по-дълъг и описателен, но реших да приложа наученото за минимализма и да отсея най-важното и същественото. Възнамерявам да продължа да прилагам  тези принципи и през настоящата година.

Пожелавам си през 2018-та да придобия нови умения и да вложа средства не във вещи, а в пътувания, обучения и преживявания. Пожелавам си да се сдобия с наистина ценни „неща“ – впечатления, опит и красиви спомени, които да споделям с вас.

Желая ви успешна и щастлива година!

Деси

От Desislava Yordanova

Keep it simple but make it special!!! <3

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s