Категории
Стил на живот

Тенът избледнява, кожата остава!

А опасноста от меланом е напълно реална…

Здравейте, приятели! В навечерието на лятото и предстоящите ваканции искам да обърна внимание на една важна и широко дискутирана тема, а именно слънцезащитата. Но няма да правя реклама на марки слънцезащитна козметика, а ще ви разкажа от личен опит защо не трябва да прекаляваме с излагането на слънце.

За разлика от времето на нашите майки и баби, днес има достатъчно информация за това колко е важно да се използват продукти за защита от слънцето. Защото то безспорно е полезно, но в много по-малки граници, отколкото сме свикнали да се излагаме на него. За да произведе организмът на възрастен човек необходимата доза витамин D за деня, е достатъчно да прекара 10-15 минути на слънце без слънцезащитен продукт, като избягва най-горещите часове, за да не изгори.

Хмм… а какво правим ние момичетата по време на летните си почивки? Пържим се, буквално и преносно, по цял ден в името на заветния златисто-шоколадов секси тен. Да, вярно – намазани сме от глава до пети със скъпи продукти, които обещават едновременно и защита от вредните лъчи, и бързо потъмняване на кожата. Но дали това е достатъчно, за да ни предпази?

sunny

По-суетните красавици прибягват до още по-драстични мерки – хукват към солариумите още през април-май, за да не се показват с бледа и безцветна кожа през първите летни дни. Все пак да си без загар е толкова безвкусно и далеч от идеята за секси. То е сигурен признак, че не попадаш в графата „поддържана мацка“, която се грижи за себе си. Разбира се, някои прекаляват, но и това се възприема като съвсем нормално, защото все пак е в името на „красотата и добрия имидж“. Чували ли сте подобни коментари: „И защо пък да са толкова вредни солариумите и слънцето от 12ч до 16ч?“, „Нали няма да живеем вечно?“, „То пък какво ли не е вредно в днешно време?“, „Сега съм млада и красива, каква ще е кожата ми след 10-20 години – не мога да го мисля от сега!“, „Рак на кожата –  не съм чувала някой около мен да го има, само пишат за него, за да плашат хората“? Ей такива плитки разсъждения, защото „Важното е да съм достатъчно „почерняла“, за да ми стоят добре белите къси панталонки.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За съжаление, в даден период от живота си и аз мислех по подобен начин. Бях започнала да се поддавам на тази мания, водена от предразсъдъците, че колкото по-потъмняла съм (от слънце или солариум), толкова по-привлекателна  ще изглеждам. От няколко години обаче гледам по съвсем различен начин на това. Безотговорното отношение към здравето ми е в миналото. Да, все още съм суетна и държа на добрия си външен вид, но не и с цената на моето здраве. Съветвам ви да преосмислите и своята нагласа, ако все още не сте го направили. Защото статистиката е плашеща, но дори тя не е достатъчна да ви убеди, ако не сте се запознали с опасността в първо лице. А това не го пожелавам на никого!

Аз съм с много светъл тип кожа – бледа, почти прозрачна, със светла коса и очи и склонност към поява на лунички и бенки. За мое голямо съжаление изгарям лесно и потъмнявам доста по-бавно в сравнение с хора с малко по-матова кожа. На плажа винаги използвам слънцезащитни продукти с минимален фактор 30, а за първите дни може и по-висок,  и се старая да не изгарям. Освен това ходя всяка година на профилактичен преглед при кожен лекар, който разглежда всички бенки по тялото ми и когато някоя му се стори подозрителна, я наблюдава през специален апарат. Ако бенката е променила формата, размерите или оцветяването си, е възможно да се класифицира като потенциално опасна и да се наложи хирургичното и отстранявне. След което се взима проба от нея за изследване и… стискаш палци резултатите да са добри. Защото меланомът или ракът на кожата се определя като един от най-агресивните видове рак.

sunrise

Не, не искам да ви плаша. Но се замислете в перспектива. Този така мечтан тен избледнява за месец, най-много два. А последиците по кожата остават за цял живот. И докато чакаш резултатите, се замисляш, че може би все пак е по-секси да си здрава, макар и без толкова наситен загар.

Подобна история се случи на мой много близък човек, който също е със светла кожа. Той обикновено стои под чадъра и не се излага прекомерно на слънце, но се оказа, че никога не е използвал слънцезащита за ръцете си, а само за гърба, корема и лицето. Защо? Ами защото мъжете имали окосмяване по ръцете и как да се намаже с лосион, като тези косми му пречат. Светнах го, че различните марки предлагат и  прозрачни спрейове, освен гъсти лосиони, и му връчих такъв. Сега се маже редовно, дори когато излизаме за кратка разходка. Но промяната в начина му на мислене се случи след като чакахме резултатите от премахването на една „опасна“ бенка на ръката му и се молехме всичко да е наред.

Тогава докторът каза нещо, което бих искал повече хора да знаят. Обясни, че слънцезащитните продукти са задължителни, защото ни предазват от слънчевите изгаряния по кожата. Но не ни предпазват на 100% от възможните патологични изменения, които могат да доведат до поява на меланом!!! За да намалим риска, трябва не само да се пазим от изгаряне, но и да намалим престоя си на слънце като цяло.

summer

Затова следващият път, когато решите да „се печете“ цял ден без чадър, замислете се – в името на какво го правите?!

P.S: Ако ви се наложи да облечете официална рокля с гол гръб и добрият вкус налага да бъдете с лек загар на кожата, има алтернативни варианти за постигане на тен, за които ще ви разкажа повече в следващата публикация!

С пожелание за нежни слънчеви целувки!

Peony Passion Girl

(Снимки – Pinterest)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s