Категории
Мода и красота Стил на живот

 Да дариш коса!

Не искам да се хваля, а да вдъхновя някой да направи същото

Здравейте!Искам да ви споделя как се разделих с хубавата си дълга коса. Реших да я даря, за да изработят от нея перука за онкоболни, които са загубили косите си след химиотерапия. Разказвам ви това не за да се изтъкна, а защото вярвам, че добрите дела трябва да се споделят и по този начин да вдъхновяват и други хора.

16dfbf56-1c7c-4599-aee7-6689612a9868
Самата аз се вдъхнових наскоро от една публикация във фейсбук – за момче на 14, което  решило да си пусне дълга коса, за да може да я дари, но получавало подигравки  от връстниците си. Публикацията беше от бащата на момчето, който искаше да разкаже защо синът му ходи с дълга коса и защо не заслужава присмех.  Замислих се колко смело и достойно за възхищение е решението на ученика.. Първо – за момче е нетипично да има дълга коса и да се грижи за нея, второ- трябва да бъде търпелив, докато я изчака да порасне достатъчно и трето – през  цялото това време се налага да понася иронични подмятания и обиди от останалите младежи.

Ами аз? Аз имах дълга руса коса – красива и добре поддържана- и се гордеех с нея. Беше се превърнала в незаменима част от визията и себеусещането ми, нещо като моята запазена марка. Защо да не я даря? Не се налагаше да я чакам да порасне, трябваше само да бъда решителна. От известно време обмислях промяна в посока скъсяването й, но все си намирах оправдание и отлагах. Истината е, че просто ми беше мъчно да я отрежа. Беше важна за мен и  не исках да отиде на боклука. Когато ми хрумна да я даря, вече нямах никакви колебания, че това е правилното решение. Не ми мигна окото докато фризьорката я режеше.

Мисълта, че ми е носила радост, а сега ще носи на някой друг, ме кара да се усмихвам. Казват, че когато една жена си ореже косата, иска да промени живота си. Аз бих добавила, че в този случай може би иска да промени нечий друг живот. Защото да дариш коса за перука на онкоболен е просто един малък жест на подкрепа. Но този жест би могъл да повдигне духа на болния и да му върне надеждата и вярата в доброто.

Предполагам, че се питате къде може да се дари коса. Мястото е салон Магама в София, ул. Хан Кубрат 7. Асоциация за превенция на рака „Промени живота си сега“ приема дарения във вид на коса, от която безплатно изработва перуки. Подарява ги на онкоболни, които не могат да си позволят да си ги купят. Изискването е дължината  на косъма да е 30см. Може да се дари и боядисвана коса. След като се отреже необходимото, останалата коса трябва да се оформи, измие и изсуши, за което заплащате 20 лв. Може да подстрижете косата си на друго място и да я изпратите в салон Магама, но трябва да е правилно отрязана и подредена, както виждате на снимката. Оставяте имена и телефонен номер и така човекът, който ще използва перуката с дарената от вас коса, може да се свърже с вас (ако пожелае).

Повече информация за асоциацията може да прочетете тук.

Докато се информирах по темата, разбрах,че Ади от A piece of Adi   преди време също е дарила косата си – още един хубав пример. Така се въодушевих, че когато порасне толкова, колкото беше сега (може би след две години, ако е вярно, че косата расте с 15 см на година), бих я дарила отново.

А ето и резултатът след подстрижката:


Ще се радвам, ако съм вдъхновила някой да направи същото. Чувството е прекрасно!

От Desislava Yordanova

Keep it simple but make it special!!! <3

5 replies on “ Да дариш коса!”

Браво! Яд ме е, че нямах възможност да направя същото в края на лятото, когато намалих дължината с 60%. Следващия път!
И наистина, наистина добре поддържана коса – рядкост е. Повечето смятат, че стига само да е дълга, е автоматично хубава. Ще се радвам да видя пост по този повод с любими продукти, маски, хитринки – по женски 🙂

Liked by 1 person

Ина, хубавото е, че докато се усетиш и косата пак е пораснала! 😉 И аз обмислям да напиша пост, свързан с грижа за косата, но все не стигам до там – бебетата искат да си играем по цял ден и хич не обичат мама да е на компютъра! 😄

Харесвам

Браво, толкова се радвам! 🙂 Чувството е прекрасно! Надявам се да допринесем, макар и с малко, някой, който се лекува от тежката болест, да се почувства по-добре!

Харесвам

За мен косата също беше важна част и винаги си намирах оправдание, със загубата на близък човек обаче преосмислих някои неща. Преди 2 години си отрязох косата и я дарих в перукерско студио “ Крез “ , Варна. Сега си я отглеждам отново и чакам момента , когато пак ще я скъся. 😆👧💇

Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s